onsdag 3 december 2014

Leksakstips inför julen

Allt oftare dyker det upp nyheter om hur barnkammaren är det giftrikaste rummet i hemmet. Ftalater, bly och flamskyddsmedel är skadliga ämnen som förekommer i barnleksaker. Det känns svårt att undvika allt som är skadligt, men jag tycker man kan satsa på att se till att åtminstone det nya man köper är så bra, giftfritt, miljömärkt och kemikaliefritt som möjligt.

Kemikaalicocktail är en bra blogg där Noora Schingler bloggar om kemikalier i allmänhet och här finns ett inlägg om kemikalier i barnrummet

Kemikaalikimara har också bra information och bloggaren Anja Nystén har också gett ut en bok.  Här kan man också lyssna på ett radioinslag med Nystén om hur man ska undvika skadliga kemikalier. Ca 12 minuter in i programmet talar hon om hur man väljer rätt leksaker. Stora kända tillverkare är relativt trygga medan billiga plastleksaker högst antagligen inte är det, säger Nystén.

Det finns en fin liten leksaksbutik i Hagnäs hall och en härlig butik som heter Tingeling på Georgsgatan i Helsingfors som säljer miljömärkta, giftfria leksaker. I Tingeling får man åtminstone service på svenska och jag tycker att ägaren där en gång sade att deras leksaker också är etiskt producerade.

Det finns inte bara skadliga ämnen i leksaker, utan också i kläder och kosmetik. Kuningaskuluttaja gjorde en juttu om plastkornen i peelingkrämer. Nya kläder som kliar på kroppen är antagligen behandlade med irriterande kemikalier. Noora Schingler från Kemikaalicocktail har också gett ut en bok som heter Lingon & läppstift som är bra och lättläst introduktion till vad kosmetik och mat innehåller.

Här är en länk till svenska yles artiklar om kemikalier, läs åtminstone om plaster och kemikalier i barnkammaren och om gifter i kläder. Kemikalieinspektionen i Sverige har mera information och det man kan göra är att köpa miljömärkta textilier och åtminstone undvika plasttryck på tröjor.

Underbara Claras tipsar  också hur man kan plastbanta hemmet.

Det väller ut leksaker från alla håll och kanter i dagens värld och det är inte svårt att fylla barnkammaren. Därför tycker jag att det känns viktigt att hellre satsa på trygga kvalitetsleksaker. Och om det är svårt att hitta bra, trygga kvalitetsleksaker till vettigt pris tycker jag att man kan låta bli att köpa. Hellre en bra leksak för en dyr peng än fyra billiga som har ett odefinierat kemikalieinnehåll och som inte håller i flera år.

Inga kommentarer: